Szalagfüggöny

SzalagfüggönyA szalagfüggöny irodák, előterek, kirakatok, lakások belső árnyékolója, használható akár térelválasztónak is.Két fő részből áll, a karnisból és a függöny (lamellák) részből.A karnis alumíniumból készül, 25 mm magas 4 cm széles, alapesetben fehér színű, de szinterezhető bármilyen RAL színre.

A 127 mm széles lamellák úgynevezett vállfák segítségével kapcsolódnak a karnisban futó gorgős kocsikhoz. Minden lamella alján egy súly helyezkedik el, ami biztosítja annak feszességét. A súlyokat gyöngylánc köti össze. A lamellákat két zsinórral lehet mozgatni, az egyikkel szét- illetve összehúzni lehet, a másikkal a lamellák elfordulási szögét lehet szabályozni 180 fokban. Lehetőség van a mozgatás motorizálására, automatizálására is. A szalagfüggöny lamellák változatos anyagokból, elsősorban szövet és PVC-ből készülnek, UV stabilak, portaszítóak. De megtalálhatók köztük speciális tulajdonságokkal rendelkező üvegszálas lángálló, speciális fényvisszaverő alupigmentált anyagok is. Vannak fényáteresztő és fényzáró anyagok, különböző sűrűségű és vastagságú textilek.

Felszerelés történhet mennyezetre (akár ferde síkban, vagy ívben is) vagy oldalfalra, állítható fali tartó konzolok segítségével. Felszerelése a faltól, ablaktól legalább 8 cm -re lehetséges, hogy a lamellák kényelmesen el tudjanak fordulni.

Működését tekintve 4 féle módon történhet a szalagok gyűjtése:

  • Kezelő felé gyűjt (a lamellák a kezelő zsinór felőli oldalon gyűlnek összehúzott állapotban)
  • Kezelőtől ellentétes irányba gyűjti össze a lamellákat
  • Középről a két oldalra gyűjti (mint a színházi függöny)
  • Középre gyűjti