Napellenző

NapellenzőA könyökkaros napellenző az árnyékolástechnika egyik legrégebbi és egyben leglátványosabb eszköze. Elsősorban teraszok, erkélyek tűző naptól való megvédésére használják, ezáltal a beltér is kevésbé melegszik fel. A napellenző megvéd kisebb esők ellen is, ponyvája vízlepergető bevonattal van ellátva, de elsősorban nem ez az elsődleges alkalmazási területe. Nagyobb esők, viharok esetén semmi esetre sem szabad felügyelet nélkül hagyni, mert egy váratlan viharos szél könnyen kárt tehet benne. Ennek megelőzésére alkalmas az elektromos motorral ellátott típusokhoz illeszthető szélérzékelő, mely automatikusan betekeri a napellenzőt, ha a szél sebessége eléri az általunk beállított mértéket. Ha a ponyva mégis megázna, fontos, hogy utána kitekert állapotban mihamarabb kiszárítsuk azt.Másik hasznos kiegészítője az elektromos motoroknak a fényérzékelő, mely érzékeli az erős napsütés és a borultabb időjárás változásait, ahhoz igazítja a napellenzőt.

A napellenző mozgatását egy áttételes hajtóművön keresztül könyökkarok végzik. Az ezekben található rugók biztosítják a ponyva feszesen tartását. A hajtómű hagyományosan kézi karral (kurblival) működtethető, de lehetőség van elektromos csőmotorral történő üzemeltetésre is. Utóbbi esetben a ki- betekerés történhet fali kapcsoló, vagy távirányító segítségével, vagy akár előre programozott időpontok szerint is.

Az általunk készített napellenzők 2 mm falvastagságú acél zártszelvényre épülnek, az ehhez kapcsolódó karok és bölcsők alumínium öntvényből készülnek. Cégünk az osztrák Sattler cég által gyártott ponyvákat használja, melyek UV állóak, vízlepergetőek, gombásodás elleni bevonattal vannak ellátva, így akár 15 éven át is megőrzik minőségüket.

A napellenző felszerelése lehetséges homlokzatra (falra), mennyezetre, fa szerkezetre, speciális tartószerkezet készítésével akár speciális helyekre is. Hőszigetelt, lambériázott falak esetén némi előkészítéssel szintén biztonságosan rögzíthető a napellenző.

Amennyiben a napellenző betekert állapotban nem védett az esőtől, hótól, fölé alumíniumból készült védőtető felszerelése szükséges.